NLP Certificaat

Het NLP certificaat is in Nederland een schimmig wereldje. Bijna elk NLP instituut heeft zijn eigen NLP certificaat. Kortweg zijn er wereldwijd vier titels die op een NLP certifcaat kunnen staan:

 • NLP Practitioner certificaat
 • NLP Master Practitioner certificaat
 • NLP Trainer certificaat
 • NLP Master Trainer certficaat 

Daarnaast is het mogelijk dat er een specialisatie op een NLP certificaat staat zoals bijvoorbeeld:

 • NLP Coach certificaat
 • NLP Business Practitioner certificaat
 • NLP Teaching Excellence certificaat

Let bij zulke specialisaties echter wel goed op of het daadwerkelijk om een specialisatie gaat. Veel NLP instituten hebben de neiging om nieuwe titels te verzinnen zodat zij trainingen kunnen verkopen met NLP die eigenlijk al in de NLP Practitioner of de NLP Master Practitioner had moeten zitten.

In tegenstelling tot de VS wordt er in Nederland relatief weinig waarde aan het NLP certificaat gehecht. Officieel heb je een NLP Practitioner certificaat nodig om aan de NLP Master Practitioner mee te mogen doen, maar meestal kan je gewoon meedoen als je kan aantonen voldoende training te hebben ontvangen. Verder zijn er allerlei verschillende NLP koepels die een NLP certificaat uitgeven en officieel heb je dan een NLP Practitioner certificaat van die koepel nodig voor hun NLP Master Practitioner, maar ook hier geldt dat in de praktijk je met bijna elk NLP Practitioner certificaat welkom bent. Alleen als het NLP certificaat uitgegeven wordt door iemand die zelf geeneens NLP Trainer is, dan zie je dat zo’n NLP certificaat geen toegang geeft tot vervolg opleidingen. Dus controleer altijd goed of iemand die zich uitgeeft als NLP Trainer daadwerkelijk een onafhankelijk NLP certificaat heeft dat hij ook echt NLP Trainer is.

Zoals je gezien hebt zijn er een groot aantal overkoepelende organisaties die proberen in de jungle van aanbieders enig duidelijkheid te scheppen. Ondertussen zijn er echter zoveel overkoepelende organisaties dat er sprake is het een jungle is van koepels. Hoewel het NLP certificaat zelf in Nederland als weinig relevant wordt beschouwd, geeft welk NLP certificaat een NLP opleiding verstrekt wel een goede indicatie over de kwaliteit van de NLP opleiding.

Problemen en klachten naar aanleiding van het NLP certificaat

Voorop gesteld, de meeste mensen vinden bijna elke NLP opleiding hartstikke leuk en zijn dik tevreden. Voor een kleine groep mensen zie je echter dat er klachten zijn of er zelfs zeer ernstige problemen zijn na het volgen van een NLP opleiding. Stichting NLP Kring krijgt een deel van deze klachten en problemen op haar bord en heeft vandaar een goed overzicht waar de klachten en problemen vooral vandaan komen. Wanneer je daar naar kijkt dan zie je het volgende patroon:

 1. Een NLP certificaat van The Society of NLP van Richard Bandler en de ITA van John Grinder leiden tot de minste klachten en problemen.
 2. Een NLP certificaat van de NVNLP leidt tot vaker tot problemen en klachten. (Hierbij moet aangetekend worden dat de NVNLP een goedlopende klachtenprocedure heeft en dat derhalve er meer klachten over een NLP certificaat met NVNLP goedkeuring buiten de statistiek van Stichting NLP Kring valt).
 3. Een NLP certificaat van de ABNLP leidt tot nog meer problemen en klachen.
 4. Geen NLP certificaat of een zelfgemaakt NLP certificaat leidt tot de meeste problemen.

Hierbij moet opgemerkt worden dat er een groot verschil is tussen zelf geprinte NLP certificaten en NLP certificaten die bij een onafhankelijke organisatie worden aangevraagd. In bijna alle gevallen waar het NLP instituut zelf haar eigen certificaten print is de kwaliteit lager dan elders. Hierbij die je goed op te letten want een NLP certificaat van de NVNLP of de ABNLP wordt zelf geprint door het NLP instituut en dan van een sticker voorzien van de NVNLP of de ABNLP. Dit is iets minder slecht dan een zelf geprint NLP certificaat zonder stickers, maar is meestal nog steeds een indicatie van een groot gebrek aan kwaliteit. Bij de ITA en The Society of NLP wordt het NLP certificaat bij een onafhankelijke organisatie aangevraagd. Hier betaalt het NLP instituut voor en deze bereidheid voor het NLP certificaat te betalen is meestal ook een goede indicatie voor de kwaliteit van het desbetreffende NLP instituut. Hierbij geldt wel dat het NLP certificaat goedkoper is dan bij The Society of NLP.

Voorbeeld van een NLP certificaat van The Society of NLP:

NLP Master Trainer certificaat Joost van der Leij


Belangrijker dan het NLP certificaat zijn de logo’s die je mag gebruiken wanneer je NLP professioneel wilt beoefenen. In de VS hangen NLP practitioners het NLP certificaat aan de muur om te laten zien hoe trots ze zijn op hun NLP certificaat. Dat gebeurt in Nederland zelden of nooit. Praktisch gezien gebruiken NLP practitioners veel vaker logo’s en kwaliteitszegels omdat je deze digitaal aangeleverd krijgt en dan gemakkelijk op je eigen website kan zetten als NLP Practitioner. In de praktijk heb je daar meer aan dan aan het NLP certificaat.

Het NLP Seal of Quality is meer waard dan een NLP certificaat

Het NLP Seal of Quality is meer waard dan een NLP certificaat

Het bekendste voorbeeld van zo’n kwaliteitszegel is het NLP Seal of Quality van The Society of NLP. Dit is het oudste NLP kwaliteitszegel en wereldwijd het meest erkend. De laatste tien jaar zie je in Nederland een steeds groter bewustzijn dat dit NLP Seal of Quality de beste indicatie is voor een kwalitatief goede NLP opleiding.

Related entries