NLP stromingen

Er zijn drie NLP stromingen. Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is in de jaren 70 van de vorige eeuw verzonnen door met name Richard Bandler en meer gesystematiseerd door John Grinder. Zij zijn de grondleggers en zij hebben de NLP trainers van naam van het eerste uur opgeleid zoals Tad James, Anthony Robbins, Anne Linden en meer. Deze trainers zijn ook weer mensen gaan opleiden enzovoort. Op die manier ontstond een soort kinderspel waarbij je iets door een kring door fluistert om er op het einde achter te komen dat de boodschap opeens heel anders geworden is. Dat is, helaas, ook met NLP gebeurt waardoor je nu drie hoofdstromingen terugvindt.

Richard Bandler, grondlegger van twee van de drie NLP stromingen

Richard Bandler, grondlegger van twee van de drie NLP stromingen

De eerste en grootste van de drie NLP stromingen zijn de mensen die NLP nog doen zoals het in de jaren 80 gedaan van de vorige eeuw gedaan werd. Niemand doet het nog op de jaren 70 manier, het zogenaamde NLP modelleren. Deze stroming kenmerkt zich door het gebruik van complexe technieken. Bandler en Grinder hadden namelijk ontdekt dat mensen vooral beter werden van hypnose, maar hadden, omdat hypnose in die tijd niet wetenschappelijk erkend werd, de hypnose verstopt in de complexiteit van de technieken. Zonder dat mensen er erg in hadden gingen ze in trance door deze technieken waardoor ze erg goed voelde. Van de drie NLP stromingen wordt deze de traditionele school genoemd omdat ze oude NLP doen en vaak op een heel schoolse manier.

Naast de traditionele school als een van de drie NLP stromingen is er eind jaren negentig een tweede school binnen de NLP stromingen gekomen die zichzelf “derde generatie NLP” noemt omdat de jaren 70 generatie 1 was, de jaren 80 generatie 2 en zij vinden dat zij kennelijk iets nieuws doen. Wat zij vooral nieuw doen is dat zij de bijzondere gevoelens van de hypnose “verklaren” aan de hand van een spirituele theorie en dan vaak in het bijzonder over “het veld”. Dit is een spiritueel concept waarbij alles en iedereen door middel van “het veld” met elkaar verbonden zijn. Vandaar dat dit de spirituele school binnen de drie NLP stromingen wordt genoemd.

In de jaren negentig toen hypnose wetenschappelijk erkend werd

De derde stroming binnen de drie NLP stromingen is de moderne op hypnose geënte NLP van Richard Bandler. Richard Bandler en John Grinder zijn eind jaren tachtig uit elkaar gegaan, maar Richard Bandler is doorgegaan met het verder ontwikkelen van NLP. In de jaren negentig toen hypnose wetenschappelijk erkend werd, heeft hij alle complexe technieken uit NLP gegooid en vervangen door veel eenvoudiger technieken die veel openlijker en directer met hypnose werken. Deze NLP is bij de drie NLP  stromingen de meest geavanceerde versie van hypnose.

Keuze voor een van de drie NLP stromingen

Het is dus zaak wanneer je met NLP begint goed te beseffen voor welke van de drie NLP stromingen je kiest. Alle drie de versies van NLP werken goed genoeg, hoewel de moderne op hypnose geënte NLP het makkelijkst is en het meest effectief. Bij alle drie de NLP stromingen zegt het overgrote deel van de deelnemers: “Ik heb een heerlijke opleiding gehad. Ik heb er veel voor mijzelf aan gehad. Het werd gegeven door een inspirerende trainer.” Meestal voegen de deelnemers van de eerste twee NLP stromingen echter ook altijd het volgende er aan toe: “Maar wat doe ik er nou eigenlijk mee na de opleiding?”. Dat is voor deelnemers aan de derde van de NLP stromingen, de moderne op hypnose geënte NLP, wel duidelijk. Zij passen, misschien wel omdat het zo eenvoudiger is, NLP elke dag in de praktijk toe.

Als je dus meer complexiteit en schoolsheid wil dan moet je de eerste stroming kiezen. Als je een meer spiritueel verhaal wilt dan moet je de tweede stroming kiezen. Wanneer je praktisch en concreet aan de slag wil, ga dan voor Richard Bandler binnen de drie NLP stromingen. De eerste van de drie NLP stromingen herken je meestal aan het ontbreken van hypnose. De tweede van de drie NLP stromingen doordat zij met regelmaat over “het veld” beginnen. De derde van de drie NLP stromingen herken je doordat zij lid van The Society of NLP.

Voor de eerste twee van de NLP stromingen geldt qua kwaliteitscriteria dat het de voorkeur geniet als ze lid zijn van de NVNLP en geen lid van de ABNLP. Deze laatste club lijkt wel iedereen te accepteren en de meeste klachten gaan bijna altijd over een door niemand erkende club of over een NLP instituut dat lid is van de ABNLP.

Voor de derde van de drie NLP stromingen is, zoals reeds gezegd, het zaak dat ze gecertificeerd en ook gelicenseerd zijn door The Society of NLP. Dit kan je controleren op www.nlptrainers.com

Verder telt dat hoe verder een NLP Trainer van de bron afstaat en hoe meer schakels er tussen hem en Richard Bandler of John Grinder zijn, hoe meer hetgeen ze onderwijzen af is komen te staan van het echte NLP gedachtegoed. Pas extra goed op voor NLP Trainers die claimen alle drie de NLP stromingen te vertegenwoordigen. De drie NLP stromingen spreken elkaar tegen. De traditionele school zegt “geen hypnose en geen verklaringen”, de spirituele school zegt: “geen hypnose en wel verklaringen” en de moderne op hypnose geënte NLP zegt: “wel hypnose en geen verklaringen”. Het is dus onmogelijk om deze drie standpunten met elkaar te combineren en dus weet je dat wanneer een NLP instituut beweert alle drie de NLP stromingen te vertegenwoordigen dat zij de boel bedonderen wat helaas te vaak gebeurt bij NLP instituten.

Tenslotte is het zaak om altijd eerst van tevoren of een gesprek te hebben met de hoofdtrainer of een korte workshop eerst te doen zodat je zelf kan ervaren of je er een goed gevoel bij hebt.

Related entries